IPL är en ljusbehandling och vidareutveckling av laserteknik där många olika våglängder av ljus påverkar de allra yttersta lagren i mellanhuden. Med hjälp av IPL kan man effektivt minska förekomsten av ytliga blodkärl, föryngra huden, minska ytliga rynkor, ta bort oönskad hårväxt eller pigmentering.

Beroende på vad man vill uppnå med behandlingen behöver man ibland genomföra upprepade behandlingar. För att exempelvis minska förekomsten av ytliga blodkärl eller göra en hudföryngring, så kallad skin rejuvenation, krävs flera behandlingstillfällen med några veckors mellanrum.

Vid en IPL-behandling för hudföryngring passerar ljuset hudens översta lager och absorberas sedan av kärl och pigment. Det utvecklar sedan en lokal värme vilket leder till att kärlen drar ihop sig och pigmenten bleknar. Hela behandlingen tar omkring en halvtimme att genomföra. Resultatet blir en hud med en mjukare och jämnare ton. Solskador som exempelvis pigmentfläckar försvinner också och normalt behandlas hela ansiktet inklusive hals / dekolletage. Det inbegriper inte någon konvalescensperiod att göra en IPL-behandling utan man kan i de flesta fall gå till jobbet direkt efteråt. Effekten av en IPL-behandling har i vetenskapliga studier visat sig finnas kvar fem år efter en serie IPL-behandlingar.

Vid en IPL-behandling för permanent hårborttagning leds ljuset från maskinen ned av pigmentet i hårsäcken som då omvandlas till värme och förstör hårsäcken. För att uppnå ett permanent resultat behöver man upprepa behandlingen mellan fyra till tio gånger beroende bland annat på färg på håret, tjocklek och område på kroppen som behandlas.

Vid en IPL-behandling av ytliga blodkärl och pigmentfläckar syns resultatet ofta efter en till tre behandlingar. Pigmentfläckar som lämpar sig för IPL-behandling är bland annat solskadad ojämnt pigmenterad hud, ålderspigmentfläckar, fräknar och fläckar av typen lentigo och seborroiska keratoser.

IPL-behandling lämpar sig vid:

– Ytliga blodkärl

– Hudföryngring (skin rejuvenation)

– Oönskad hårväxt

– Pigmentering

Share This