Leverfläckar/Födelsemärke är en mörk fläck på huden. Den innehåller extra mycket pigment, som är det färgämne som gör huden mörkare när den utsätts för sol. Födelsemärken kallas ibland leverfläckar och på medicinskt språk heter de nevus. De flesta är ofarliga men det är viktigt att hålla koll på om de förändras.

Det är vanligt med födelsemärken

Alla vuxna har leverfläckar/födelsemärken och de kan komma överallt på kroppen. De första börjar synas redan under de första levnadsåren, och sedan kommer fler och fler fram till ungefär 30-årsåldern. Kvinnor får ofta fler födelsemärken när de är gravida. Fläckarna kan ha många olika utseenden och skilja sig i storlek, form och färg.

Nästan alla födelsemärken är ofarliga, men enstaka kan utvecklas till cancer. Det är ovanligt att det händer hos barn och ungdomar under 18 år. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på om födelsemärken förändras.

Det finns också andra slags hudförändringar som inte kan utvecklas till cancer. Hit hör bland annat så kallade åldersvårtor eller medfödda märken som till exempel smultronmärken och storkbett.

När och var ska jag söka vård?

Om fläcken övergår till att bli ett sår
Om den växer eller ändrar form
Om den ändrar färg eller blir flammigt
Om den börjar klia eller blöda

Om du känner dig orolig
Om du misstänker att du har födelsemärken som behöver undersökas kan du kontakta oss för en kroppsscreening.

Det gäller också om ett födelsemärke sitter så att till exempel kragen eller byxlinningen skaver mot det.

Behandling

Det finns olika sätt att ta bort ett födelsemärke eller en leverfläck beroende på deras placering och utseende. Födelsemärken bör i regel skäras bort, vilket är ett väldigt enkelt ingrepp som utförs i lokalbedövning. Oftast får man sy några stygn, vilka brukar få sitta kvar i upp till en eller två veckor. Ingreppet kan ge ett litet ärr som kan vara en aning rött i början, men som brukar blekna bort med tiden och bli i stort sett obefintligt efter en tid.

Vissa fläckar kan dock med fördel tas bort med laserbehandling eller Cryo.

Boka en konsultation hos våra hudläkare för bedömning av dina leverfläckar/födelsemärken.

Share This