Solskadad hud

Solfläckar/solskador är ofarliga men missprydande bruna fläckar på huden med mer pigment. De kallas också lentigo solaris och ibland åldersfläckar. De är en vanlig form av hyperpigmentering och uppträder som små, platta och mörka fläckar i huden och är ljusbruna till svarta i färgen. Solfläckar är avgränsade och på en ljus hud är färgen beige till mellanbrun.
Om fläckarna förändras på något sätt bör du kontakta en hudläkare.

Hyperpigmenteringen orsakas av solens ultravioletta strålning och orsakas oftast om överdriven och oförsiktigt solande. Hormonförändringar, till exempel i samband med graviditet, och vissa mediciner och p-piller kan även det ge hyperpigmentering. Även åldrande och arvsanlag spelar roll.

Solskadorna framkommer framför allt på de delar av huden som har varit utsatta för sol. Främst kommer de i ansiktet och på händernas ovansida, men även på halsen, axlarna och övre delen av ryggen. En ljus hud bildar lättare solskador.

Att förebygga lentigo solaris

Du kan minska risken för solskador genom att använda solskyddskräm med hög spf när du solar eller vistas i solen. Om du använder solskydd blir fläckarna mindre tydliga.

En daglig hudvårdsrutin som involverar produkter som kliniskt och dermatologiskt bevisat att de motverkar åldersfläckar kan vara en effektiv lösning. De kan även förlänga resultatet av en dermatologisk behandling, som t.ex. en kemisk peeling.

 

Behandling

Det finns ett flertal behandlingsalternativ och det är viktigt att någon läkare som är specialist på hudförändringar får diagnostisera märket/förändringen innan man startar någon form av behandling. Ett melanom kräver stor kirurgi med ordentliga marginaler, medan en  seborrhoisk keratos s.k.”åldersvårta” bara går att skrapa bort i lokalbedövning. Små utstående svagt pigmenterade ”födelsemärken” i ansiktet går att bränna bort med diatermi . Små och stora fräkenlika pigmentfläckar på huden ,”åldersfläckar” oftast mest besvärande i ansiktet och på handryggar går utmärkt att ta bort med en sorts ljusbehandling som kallas IPL-laser, intensivt pulserande ljus.

IPL på solskador

Pigment absorberar ljus och omvandlas till värme i de cellerna som innehåller för mycket pigment. Denna behandling passar både för ansikte, hals, dekolletage och händer. IPL behandling erbjuder kliniskt bevisad behandling av solskadad hud, som omfattar både kärl och pigmenteringar.

Vid IPL-behandlingen riktar behandlaren välkontrollerade pulser av ljus i epidermis, det övre hudlagret. Ljuset absorberas av två av kroppens egna naturliga kemikalier -. Melanin i de bruna pigmenterade områdena och hemoglobin i de röda blodkropparna, ses i t ex ytliga blodkärl. Båda dessa pigment omvandlar ljusenergin till värme. Denna värme används för att förstöra de delar av cellerna där melaninet är lagrat, och att skada väggarna i blodkärl som försörjer blod till de områden där t ex. ytliga blodkärl syns. Det synliga ljuset som produceras av IPL-systemet kontrolleras noga för att producera rätt pulslängd och rätt mängd energi för att förstöra målet utan att skada omgivande vävnad.

Peeling på solskadad hud

Vid peelbehandlingen gör man huden mottaglig genom aha-syror och använder pigmentreglerande ämnen som phyticsyra och kojicsyra för att både bleka ner pigmentfläckarna och för att stabilisera pigmentbildningen i pigmentcellerna så att man förebygger framtida pigmentfläckar.

Share This