PRP – Platelet Rich Plasma

PRP (Platelet Rich Plasma eller blodplättrik plasma) – även kallad Dracula eller Vampyr-behandling, är en bioföryngrande cellteknik som genom tillväxtfaktorer i våra blodplättar stimulerar hudens cellföryngring och produktion av kollagen och elastiska fibrer. Även hårbotten kan behandlas för att återuppliva avtagande hårväxt.

Med PRP behandlingar får man nytt liv i hud och hårbotten samt förnyelse av cellerna. Resultatet ger en ungdomligare, slätare och mer elastisk hud.

PRP har i många år använts inom idrottsmedicin och ortopedi och har de senaste åren börjat användas inom estetiska behandlingar.

Hur fungerar PRP?

Blodplättar (trombocyter) är små blodkroppar och deras huvuduppgift är att hejda blödningar som uppstått i kroppens blodkärl genom att täppa igen de öppna sår som uppstått. Trombocyterna styr blodets koagulering så att en kompletterande koagel bildas som täpper igen såret. Bland dessa tillväxtfaktorer finns stamceller som bl.a. binder sig till blod-stamceller och stimulerar dessa till att växa,dela och föröka sig. De aktiverade blodplättarna binds till kollagen och utsöndrar granula vilket leder till frisättning av adenosindifosfat och fibrinogen varvid vävnaden läker.

Med PRP får du en högre koncentration och aktivering av dessa tillväxtfaktorer.’

Hur går behandlingen till?

Behandlingen genomförs genom att man tar en viss mängd blod från patienten, som vid ett vanligt blodprov. Därefter separeras plasman och blodplättarna från blodet genom sk centrifugering och placeras sedan i sterila rör med en stabiliseringsfaktor där de aktiveras. Hudläkargruppen använder rör från Regenlab, vilka ses som de säkraste på marknaden.

Slutligen injiceras plasman med blodplättarna i de områden man vill behandla.

Behandlingen tar under en timme och återhämtningen sker snabbt. Minimal svullnad och rodnad i 12-24 timmar efter behandlingen. Mindre blåmärken kan förekomma efter nålen.

Först kommer man att se och känna en svullnad. Under de närmsta dagarna och veckorna frigör blodplättarna tillväxtfaktor och pre-stamceller som ökar kollagenproduktionen och hudens struktur och ton förbättras successivt. Full förnyelse av kollagen tar upp till tre månader.

Hur många behandlingar behövs?

Reaktionen på behandlingen varierar beroende på önskad effekt och område som ska behandlas. Bäst effekt uppnås om behandlingen gör som en kur om tre till fem behandlingar.

Det finns ingen gräns för antalet behandlingar som kan genomföras. Ansvarig behandlare kommer att utforma ett behandlingsprogram baserat på kundens hudtillstånd.

PRP-behandlingen kan användas på alla hudtyper och färger.

Hur länge upplevs effekt av behandlingen?

Behandlingsresultat varierar, men i de flesta fall varar det i upp till 18 månader. Genom att kontinuerligt upprepa behandlingen man kan upprätthålla resultatet.

Vilka områden kan behandlas?

Framför allt huden omkring och under ögonen, kinder och haka, käklinjen, bröst och dekolletage, händer och hårbotten kan behandlas med gott resultat.

PRP kan användas tillsammans med mesoterapi eller microneedling, fillerbehandlingar och toxin-behandlingar

Hos Hudläkargruppen utförs behandlingen endast av legitimerad sjukvårdspersonal; läkare och specialistsjuksköterskor.

 

Share This