Hudcancerscreening

Tillbaka

Orsak till Hudcancer

Hudcancer är en av de cancerformer som ökar allra mest och en tidig upptäckt är viktigt. Orsaken till hudcancer kan vara flera men den största riskfaktorn är UV strålning. Även ärftliga faktorer kan vara orsaken till hudcancer. Personer med ljus och fräknig hy har en ökad risk för hudcancer men även personer med nedsatt immunförsvar.

Det finns olika typer av hudcancer. Malignt melanom, skivepitelcancer och basalcellscancer är de tre vanligaste formerna av hudcancer.

Symtom på Hudcancer

Hudcancer kan uppstå var som helst på kroppen. Det är viktigt att undersöka nytillkomna leverfläckar och pigmentleverfläckar som växer. Även tidigare födelsemärken som tillväxer, ändrar färg eller form. Sår som inte läker eller knutor i huden är också viktigt att kontrollera.

Vanliga födelsemärken, som kallas nevi, är oftast jämnt bruna i färgen och det finns nästan alltid en regelbunden gräns till huden runt omkring. Vårtliknande och håriga märken är sällan tecken på cancer, men om du känner en osäkerhet ska du alltid boka en konsultation.

Malignt melanom

Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer och den cancersjukdom som ökar mest. Orsaken till malignt melanom beror oftast på att man har bränt sig flera gånger i solen. Nästan alla som får behandling tidigt blir av med sjukdomen.

Sjukdomen är mycket sällsynt före puberteten och ovanlig under tonåren. Men det är viktigt med sunda solvanor redan när man är barn för att minska risken för att få malignt melanom när man blir äldre.

Symtom Malignt melanom

Malignt melanom är vanligast på bröstet, ryggen och benen men kan uppstå var som helst på huden. De vanligaste symtomen är en helt ny brunsvart fläck eller knuta som har vuxit eller ändrat utseende. Den kan också se ut som ett födelsemärke eller en leverfläck som börjar förändras.

Det maligna melanomet är ofta:

 • Oregelbundet i formen och ojämnt i kanten.
 • Ojämnt i färgen med till exempel olika nyanser av brunt, svart, rött, rosa, blått eller vitt.
 • Större än fem millimeter.

Märken som blöder kan också vara tecken på sjukdomen.

Bild på Malignt melanom

Skivepitelcancer

Skivepitelcancer är en form av hudcancer som har blivit allt vanligare, men de flesta som får behandling blir av med sjukdomen. Orsaken till skivepitelcancer beror på att man vistats mycket i solen under livet, trots att man inte har bränt sig.

Det är ovanligt att få skivepitelcancer före 40-årsåldern.

Symtom Skivepitelcancer

Skivepitelcancer förekommer oftast i ansiktet, på underarmarna, underbenen eller på händernas ovansida. Det vanligaste symptomet på skivepitelcancer är en knuta eller fläck på huden som kan vara:

 • Hudfärgad eller blekröd.
 • Fjällig och skrovlig.
 • Öm vid beröring.
 • Placerad i ansiktet eller på ovansidan av händerna.

Bilder på skivepitelcancer

Förstadier till skivepitelcancer

Aktinisk keratos

Aktinisk keratos, även kallad solskada, är en ljusröd eller rödbrun fläck med otydliga kanter. Fläcken kan vara från någon millimeter upp till någon centimeter stor. Den sitter vanligast på ansiktet eller på handens ovansida.

Aktinisk keratos förväxlas ibland med skivepitelcancer, malignt melanom eller basalcellscancer men kan även förväxlas med eksem eller andra hudsjukdomar.

Skivepitelcancer in situ

Vid skivepitelcancer in situ, även kallad Bowens sjukdom, är hudcancern inte fullt utvecklad då den endast växer på hudens yta. Detta visar sig som en rodnad fläck som kan vara sårig och fjälla. Fläcken kan ibland påminna om eksemutslag.

Fläcken uppstår vanligtvis på hud som vistats i solen och kan sitta var som helst på kroppen. Behandling utförs för att förhindra att förstadiet utvecklas till skivepitelcancer.

Basalcellscancer

Basalcellscancer, även kallat basaliom, är den vanligaste formen av hudcancer. Denna form av hudcancer orsakas av för mycket solexponering men ärftlighet och andra riskfaktorer kan också vara en orsak till basalcellscancer. Det är ovanligt att basalcellscancer sprider sig, men det är ändå viktigt att få behandling. Nästan alla som får behandling blir av med sjukdomen.

Det är ovanligt att få basalcellscancer före 40-årsåldern men risken ökar med åldern.

Symtom Basalcellscancer

Basalcellscancer förekommer främst i ansiktet eller på övre delen av bröstet och ryggen. Olika symtom som kan vara tecken på basalcellscancer kan vara:

 • Sår på huden som inte läker, framför allt på ansiktet.
 • Röda och fjällande förändringar som inte försvinner.
 • En upphöjd och hudfärgad knuta.


Hudcancer behandling

Behandling vid olika former av hudcancer sker oftast med operation och strålbehandling. Vilken behandling man får beror oftast på vilken typ av hudcancer man har, var på kroppen den sitter, dess storlek och om hudcancern spridit sig till andra delar av kroppen.

Vid förstadier till skivepitelcancer finns det flera olika behandlingsmetoder så som frysbehandling, skrapning och bränning, cellhämmande salva, fotodynamisk terapi (PDT) eller kirurgi.

Hudcancerscreening

Hudläkargruppen erbjuder screening av hudcancer och prickkontroller för att undersöka eventuell uppkomst av hudcancer. Vi har lång erfarenhet av diagnostik och behandling av hudcancer. Boka en konsultation hos någon av våra erfarna hudläkare och berätta vad du vill ha hjälp med så guidar vi dig till rätt behandlingsalternativ.

Andra behandlingar


Registrera dig till vårt nyhetsbrev

Vårt digitala nyhetsbrev ger dig nyheter och annan aktuell information om vad som händer hos Hudläkargruppen 

 • - Ta del av fina erbjudanden på behandlingar och produkter
 • - Bli inbjuden till våra events vid kliniken
 • - Få de senaste nyheterna inom hudvård