Hudcancerscreening

Tillbaka

Pris fr. 600 kr

Screening av hudcancer

Det finns olika former av hudcancer; skivepitelcancer, basalcellscancer och malignt melanom och även olika former av förstadier till dessa. Hudcancer är en av de cancerformer som ökar allra mest och en tidig upptäckt är viktigt.

Orsaken till hudcancer kan vara flera men den viktigaste riskfaktorn är UV strålning. Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer.

Hudcancer kan uppstå var som helst på kroppen. Det är viktigt att söka för leverfläckar /födelsemärken som förändras tex tillväxer eller ändrar färg. Sår som inte läker eller knutor i huden är också viktigt att kontrollera.

Hudläkargruppen erbjuder hudcancerscreening och prickkontroller. Vi har lång erfarenhet av diagnostik och behandling av hudcancer.

Malignt melanom – hudcancer

Den allvarligaste formen av hudcancer och den cancersjukdom som ökar mest. Den beror oftast på att man har bränt sig flera gånger i solen. Nästan alla som får behandling tidigt blir av med sjukdomen.

Sjukdomen är mycket sällsynt före puberteten och ovanlig under tonåren. Men det är viktigt med sunda solvanor redan när man är barn för att minska risken för att få malignt melanom när man blir äldre.

Symtom på Malignt melanom

Malignt melanom är vanligast på bröstet, ryggen och benen men kan uppstå var som helst på huden. De vanligaste symtomen är en helt ny brunsvart fläck eller knuta som har vuxit eller ändrat utseende. Det kan också se ut som ett födelsemärke eller en leverfläck som börjar förändras.
Det maligna melanomet är ofta:

  • Oregelbundet i formen och ojämnt i kanten
  • Ojämnt i färgen: till exempel olika nyanser av brunt, svart, rött, rosa, blått eller vitt.
  • Större än fem millimeter.

Märken som blöder kan också vara tecken på sjukdomen.

Vanliga födelsemärken, som kallas nevi, är oftast jämnt bruna i färgen och det finns nästan alltid en regelbunden gräns till huden runt omkring. Vårtliknande och håriga märken är sällan tecken på cancer, men om du känner en osäkerhet ska du alltid söka konsultation.

Boka en konsultation hos någon av våra erfarna experter och berätta vad du vill ha hjälp med så guidar vi dig till rätt behandlingsalternativ.

Andra behandlingar


Registrera dig till vårt nyhetsbrev