Peeling/Kemisk peeling

Tillbaka

Peeling/Kemisk peeling

Kemisk peeling är ett samlingsnamn för olika behandlingar, vanligtvis olika syror som läggs på huden i hudföryngrande eller i hudförbättrande syfte. Milda kemiska peeler används för allmän uppfräschning av huden, djuprengöring för att få glans och lyster, minska porer och fina linjer. Mild kemisk peeling kan också användas vid mild acne. Lite starkare peel passar mer åldrad eller rynkig hud, och även för de med tex ojämn pigmentering eller acneärr. De starkare peelen har en klart föryngrande och utslätande effekt på huden.

Många kemiska peelingar är AHA-behandlingar, där en eller flera AHA-syror ingår i den kemiska peelen. AHA står för Alpha Hydroxy Acid och är ett samlingsnamn för olika slags syror där några av de effektivaste är glykolsyra och mjölksyra. Dessa syror förekommer naturligt och utvinns ur växter och brukar därför ibland också kallas för fruktsyror. Starkare kemiska peelingar innehåller ofta TCA, triklorättiksyra. De TCA-peeler vi använder på Hudläkargruppen är registrerade som medicintekniska produkter, och är därför CE-godkända. Vi har ett stort antal olika kemiska peeler för olika hudproblem. Kemisk peeling kan kombineras med andra behandlingar.

Boka tid

När används peeling?

Milda kemiska peeler används för allmän uppfräschning av huden, djuprening, för att få glans och lyster, minska porer och fina linjer och vid mild acne.

De lite starkare peelerna passar för mer åldrad eller rynkig hud och solskadad hud. Vi har även olika peeler för att behandla pigmenteringar eller för oljig eller inflammerad acne. De starkaste peelerna har en klart föryngrande och utslätande effekt och kan också minska ärr och acneärr.

Hos oss finns en bred kunskap och kompetens inom kemisk peeling. Vi börjar vanligen med en konsultation där vi diskuterar vilken typ av kemisk peeling som lämpar sig bäst för just dig, och även vilken typ av medicinsk hudvård man bör kombinera med.

Kemisk peeling mot acne

Acne beror på en överproduktion av talg, och talgen ligger ofta instängd i talgkörteln på grund av en liten propp av keratin som stänger till öppningen. Peelen löser upp den proppen och instängt talg på djupet kan tömmas ut istället för att omvandlas till finnar och utslag.

Peeling vid melasma och pigmentförändringar

Melasma och andra hormonella pigmentfläckar kan behandlas med kemisk peeling. Vid peelbehandlingen gör man huden mottaglig genom AHA-syror och använder pigmentreglerande ämnen som phyticsyra och kojicsyra för att både bleka ner pigmentfläckarna och för att stabilisera pigmentbildningen i pigmentcellerna så att man förebygger framtida pigmentfläckar. Vid alla pigmentbehandlingar vill vi informera och påminna om vikten att använda solskydd för att minska problemen i framtiden.

Efter en peelingbehandling

Efter en kemisk peeling har man öppnat upp huden så att den är mer mottaglig för vitaminer och antioxidanter. Det är då viktigt att man använder rätt hudvårdsprodukter. Vi på Hudläkargruppen har alla de produkter du kan behöva för att få maximal effekt av din behandling.

Dessutom förbereder man huden inför nästa kemiska peel så att den i sin tur blir maximalt effektiv.

Efter de allra flesta kemiska peelingar kan du gå direkt tillbaka till arbetet med endast en lätt hudrodnad som går att pudra över. Undantag är de allra starkaste peelerna där man kan vara mer röd den första dagen och där man dag 3-7 kan ha en fjällning i huden som gör att man behöver smörja in sig och kan vara svårare att sminka över. Detta är dock individuellt.

 

Boka en konsultation hos våra hudläkare för att veta mer om våra behandlingar.

Boka tid

Andra behandlingar


Registrera dig till vårt nyhetsbrev

Vårt digitala nyhetsbrev ger dig nyheter och annan aktuell information om vad som händer hos Hudläkargruppen 

  • - Ta del av fina erbjudanden på behandlingar och produkter
  • - Bli inbjuden till våra events vid kliniken
  • - Få de senaste nyheterna inom hudvård