Pigmentfläckar / hyperpigmentering

Tillbaka

Pigmentfläckar/hyperpigmentering

Många personer har problem med pigmentfläckar, och det är vanligt att detta uppfattas som ett ”fläckigt” utseende.

Pigmentförändringarna kan vara tex vissa typer av fräknar, solfläckar (lentigo solaris) och melasma. Lentigo solaris är ofarliga men missprydande bruna pigmentfläckar i huden. De kallas även åldersfläckar och ibland solfläckar. De är en vanlig form av hyperpigmentering och uppträder som små, platta och ljusbruna till mellanbruna fläckar i huden. Melasma är även känt som kloasma och är en form av hyperpigmentering som framför allt drabbar kvinnor under och efter graviditet eller annan hormonell påverkan. Melasma uppstår i ansiktet, särskilt på kinderna, näsryggen, pannan och överläppen samt ibland på andra delar av kroppen som är utsatta för solen. Det finns flera olika behandlingar för pigmentfläckar och ojämn pigmentering, beroende på typ av pigmentproblem kan vi behandla med kemisk peel, laser, Cosmelan® och microneedling med olika serum. På hudläkargruppen får du också personliga råd om olika hudvårdsprodukter lämpliga för att behandla pigmentproblem i huden.

Boka tid

Vad är Åldersfläckar/Lentgio Solaris?

Lentigo solaris är ofarliga men ofta missprydande bruna pigmentfläckar på huden. De kallas även åldersfläckar och ibland solfläckar. De är en vanlig form av hyperpigmentering och uppträder som små, platta och mörka fläckar i huden och är ljusbruna till svarta i färgen. Solfläckar är avgränsade och på en ljus hud är färgen beige till mellanbrun. På mörkare hud är det inte möjligt att se solfläckar.

Om fläckarna förändras på något sätt bör du kontakta en hudläkare.

Hyperpigmenteringen orsakas av solens ultravioletta strålning och orsakas oftast av överdriven och oförsiktigt solande. Även hormonförändringar, till exempel i samband med graviditet, och vissa mediciner och p-piller kan ge pigmentfläckar. Åldrande och arvsanlag spelar också roll.

Fläckarna kan komma redan i 30-årsåldern, men oftast kommer de i medelåldern och senare. Fläckarna bildas oftast på de delar av huden som har varit utsatta för sol. Främst kommer de i ansiktet och på händernas ovansida, men även på halsen, axlarna och övre delen av ryggen. En ljus hud bildar lättare solfläckar.

Hur förebygger man lentigo solaris?

Du kan minska risken för fläckar genom att använda solskyddskräm när du solar eller vistas länge i solen. En daglig hudvårdsrutin som involverar produkter som kliniskt och dermatologiskt bevisat att de motverkar åldersfläckar kan vara en effektiv lösning. De kan även förlänga resultatet av en dermatologisk behandling, som t.ex. en kemisk peeling.

Behandling av åldersfläckar/Lentigo solaris

Det finns ett flertal behandlingsalternativ och det är viktigt att en läkare som är specialist på hudförändringar får diagnostisera märket/förändringen innan man startar någon form av behandling.

Ett melanom kräver stor kirurgi med ordentliga marginaler, medan en seborrhoisk keratos s.k.”åldersvårta” bara går att skrapa bort i lokalbedövning. Åldersfläckar kan tas bort på flera olika sätt, tex med hjälp av laserbehandling och IPL (intensivt pulserande ljus). Även kemisk peeling kan vara ett alternativ för borttagning av åldersfläckar.

IPL på åldersfläckar

Pigment absorberar ljus och omvandlas till värme i de cellerna som innehåller för mycket pigment. Denna behandling passar både för ansikte, hals, dekolletage och händer. IPL-behandling erbjuder kliniskt bevisad behandling av solskadad hud, som omfattar både kärl och pigmenteringar.

Vid IPL-behandlingen riktar behandlaren välkontrollerade pulser av ljus i epidermis, det övre hudlagret. Ljuset absorberas av två av kroppens egna naturliga kemikalier -. Melanin i de bruna pigmenterade områdena och hemoglobin i de röda blodkropparna, ses i t ex. ytliga blodkärl. Båda dessa pigment omvandlar ljusenergin till värme. Denna värme används för att förstöra de delar av cellerna där melaninet är lagrat, och för att skada väggarna i blodkärl som försörjer blod till de områden där t ex. ytliga blodkärl syns. Det synliga ljuset som produceras av IPL-systemet kontrolleras noga för att producera rätt pulslängd och rätt mängd energi för att förstöra målet utan att skada omgivande vävnad.

Peeling mot åldersfläckar

Vid peelbehandlingen gör man huden mottaglig genom AHA-syror och använder pigmentreglerande ämnen som phyticsyra och kojicsyra för att både bleka ner pigmentfläckarna och för att stabilisera pigmentbildningen i pigmentcellerna så att man förebygger framtida pigmentfläckar.

Boka tid

Cosmelan® vid åldersfläckar

Cosmelan® från Mesoestetic® är en världsledande behandling inom pigmenteringar som blivit så populär för det går att behandla alla hudtyper på fitzpatrickskalan. Cosmelan® fungerar som behandling på bland annat melasma, åldersfläckar, postinflammatoriska hyperpigmenteringar och fräknar.

Cosmelan® är en två-stegs behandling vilket innebär att första steget utförs på kliniken, och andra steget är behandling som kunden fortsätter med hemma. Detta upplägg gör att behandlingen blir kontrollerad och fortsatt verksam under hela behandlingsförloppet.

Cosmelan®behandlingen inleds med rengöring och avfettning av huden. Därefter läggs en mask med Cosmelan®. Masken ligger kvar på huden mellan 8 och 12 timmar, beroende vilken hudton du har. Alltså behåller du masken på tills du kommer hem, och sköljer av med kallt vatten efter tiden du fått. Därefter måste du använda medföljande produkter i minst 6 månader.

 

Boka en konsultation hos våra hudläkare för att veta mer om våra behandlingar.

Boka tid

Andra behandlingar


Registrera dig till vårt nyhetsbrev

Vårt digitala nyhetsbrev ger dig nyheter och annan aktuell information om vad som händer hos Hudläkargruppen 

  • - Ta del av fina erbjudanden på behandlingar och produkter
  • - Bli inbjuden till våra events vid kliniken
  • - Få de senaste nyheterna inom hudvård