Rosacea

Tillbaka

Pris fr. 600 kr

Vad är Rosacea?

Rosacea är en kronisk inflammatorisk hudåkomma som förekommer oftare hos kvinnor än hos män, och är speciellt vanlig bland ljushyade. Det börjar vanligen i medelåldern eller senare och tenderar att flamma upp i omgångar. Det verkar finnas en genetiskt betingad tendens till rosacea. Den exakta orsaken till rosacea är inte känd.

Så många som 10 procent av den svenska befolkningen lider av rosaceabesvär. Det är oklart varför man drabbas av rosacea, men mekanismen är att blodkärlen i ansiktet blir överkänsliga mot olika yttre och inre faktorer. Cirkulationen ökar då och bidrar till inflammation. De symtom som uppstår vid rosacea är rodnad och svullnad som successivt leder till en brännande känsla ansiktet, vidgade blodkärl och inflammerade knottror. Det är viktigt att skräddarsy behandlingen av rosacea så den passar just din hud och livsstil. Vi erbjuder medicinska och estetiska behandlingar för din rosacea. Många har besvär av ytliga ådernät på kinder och näsa vid rosacea, som kan behandlas med en kärllaserbehandling.

 

Utslag vid Rosacea

Rosaceautslag förväxlas ofta med akne och kallas ibland vuxenakne, vilket är helt felaktigt. Det är två helt olika tillstånd, som skiljer sig på många sätt. Rosaceautslagen kommer nästan uteslutande i ansiktet, till skillnad från akne som kan förekomma på andra delar av kroppen. Det vanligaste är symtom på kinderna, runt näsan, pannan och på hakan. Rosacea kan även drabba ögonen, som då blir inflammerade och röda och kallas då okulär-rosacea.

Akne däremot beror på ökad talgproduktion och tilltäppta porer och huden blir ofta fet, men rosacea ger oftast en mer torr och känslig hud. Så många som 10 procent av den svenska befolkningen lider av rosaceabesvär, som är mer vanlig i norra delen av Europa än i den södra. Det är oklart varför man drabbas av rosacea, men mekanismen är att blodkärlen i ansiktet blir överkänsliga mot olika yttre och inre faktorer. Cirkulationen ökar då och bidrar till inflammation.

Symptom vid Rosacea

De symtom som uppstår vid rosacea är rodnad och svullnad som successivt leder till en brännande känsla ansiktet, vidgade blodkärl, inflammerade knottror och varblåsor.

Symtomen för rosacea kan till en början kan huden i ansiktet börja rodna tillfälligt – ofta efter det att man druckit en het dryck eller alkohol, ätit kryddstark mat eller kommit in i ett mycket varmt rum. Denna tillfälliga rodnad utvecklar sig till en permanent rodnad i hyn. Den drabbar oftast näsan, pannan, kinderna, ögonlocken eller hakan. Rodnaden kan åtföljas av utslag eller kvisslor som påminner om akne, men man får inga vita eller svarta pormaskar som vid akne.

Ett annat symptom vid rosacea är att man kan utveckla synligt ådernät (telangiectasia) i ansiktet. Detta kallas ofta felaktigt brustna ådror och är små tunna synliga röda ådror nära hudytan. Abnorm tillväxt av vävnaderna i näsan är ett tillstånd som kallas Rosacea hinophymia. Detta gör näsan röd och uppsvälld, och eftersom talgkörtlarna blir överaktiva blir näsan speciellt fet. Just detta förekommer oftare hos män än hos kvinnor med rosacea.

Rosacea är en hudsjukdom som ger utslag, oftast i ansiktet. Man vet inte varför vissa drabbas men man kan lindra besvären, både med produkter och läkemedel, men också en ändrad livsstil. Stress, temperaturväxlingar, sol, vin, kaffe, alkohol, stark mat och vissa kryddor kan förvärra tillståndet.

Behandling av rosacea

Det är viktigt att skräddarsy behandlingen av rosacea så den passar just din hud och livsstil. Vi erbjuder skräddarsydda behandlingar som kan vara en kombination av laserbehandlingar, ansiktsbehandlingar på kliniken och medicinsk hudvård för hemmabruk, och läkemedel när det behövs.

Boka en konsultation hos någon av våra erfarna experter och berätta vad du vill ha hjälp med så guidar vi dig till rätt behandlingsalternativ.

Andra behandlingar


Registrera dig till vårt nyhetsbrev

Vårt digitala nyhetsbrev ger dig nyheter och annan aktuell information om vad som händer hos Hudläkargruppen 

  • - Ta del av fina erbjudanden på behandlingar och produkter
  • - Bli inbjuden till våra events vid kliniken
  • - Få de senaste nyheterna inom hudvård