Vad är IPL?

Förkortningen IPL står för intensivt pulserat ljus – en ljusbehandling där flera olika våglängder av ljus påverkar de yttre lagren i huden. Med hjälp av IPL kan man t ex effektivt minska förekomsten av ytliga blodkärl, föryngra huden, minska ytliga rynkor och porer samt minska förekomsten av pigmenteringar.

Vid en IPL-behandling passerar ljuset hudens översta lager och absorberas sedan av kärl och pigment. Hela behandlingen tar omkring en halvtimme att genomföra. Resultatet är en hud med en mjukare och jämnare ton. 

Solskador som exempelvis pigmentfläckar försvinner, normalt behandlas hela ansiktet inklusive hals/dekolletage. Det inbegriper inte någon konvalescensperiod att göra en IPL-behandling, man kan i de flesta fall gå tillbaks till arbetet direkt efter behandlingen. 

Vid behandling av ytliga blodkärl och pigmentfläckar syns resultatet ofta efter en till tre behandlingar. 

Pigmentfläckar som lämpar sig för IPL-behandling är bland annat solskadad, ojämnt pigmenterad hud samt ålderspigmentfläckar. Beroende på vad man vill uppnå med behandlingen behövs ibland upprepade behandlingar.

IPL-behandling för permanent hårborttagning

Vid en IPL-behandling för permanent hårborttagning leds ljuset från maskinen ned av pigmentet i hårsäcken som då omvandlas till värme och förstör hårsäcken. För att uppnå ett permanent resultat behöver man upprepa behandlingen mellan fyra till tio gånger beroende bland annat på färg på håret, tjocklek och område på kroppen som behandlas. Ljusa eller vita hårstrån kaninte behandlas med IPL.

IPL-behandling av ytliga blodkärl

Vid en IPL-behandling av ytliga blodkärl och pigmentfläckar syns resultatet ofta efter en till tre behandlingar. Pigmentfläckar som lämpar sig för IPL-behandling är bland annat solskadad och ojämnt pigmenterad hud, ålderspigmentfläckar, fräknar och fläckar av typen lentigo.

Inför din behandling

Innan själva behandlingen påbörjas är du välkommen till oss på en konsultation. Vi bedömer möjligheterna att behandla dig med IPL, du får även information om hur behandlingen kommer att gå till samt pris för din behandling.

Detta är också ett tillfälle för dig att ställa de frågor som du har inför behandlingen. Tar du läkemedel eller har någon bakomliggande sjukdom ber vi dig informera oss om detta vid konsultationen eftersom det ibland kan påverka behandlingsmöjligheter samt behandlingsresultat. Är du gravid eller ammar utförs inte behandlingen.

Tänk på att huden skall vara i god form inför din behandling. Undvik solexponering, använder du regelbundet retinoider bör du sluta använda dessa minst 2 veckor innan behandling eller enligt instruktioner från din behandlare. Du bör även undvika läkemedel som orsakar ytterligare blödningar som t ex Ibuprofen då detta kan påverka effekt och resultat av behandlingen. 

Efter behandlingen

Det är vanligt att man upplever viss svullnad samt rodnad efter själva behandlingen.

Efter behandling med IPL är det viktigt att du under ca 7-14 dagar (din behandlare ger dig råd) undviker;

  • Solexponering och UV-ljus
  • Aktiva hudvårdsprodukter
  • Varma bad
  • Vissa estetiska behandlingar
  • Kirurgiska ingrepp

Hur många behandlingar behövs innan jag ser ett resultat?

De flesta patienter behöver två eller fler behandlingar med ca fyra veckors mellanrum för att uppnå ett fullgott resultat.

Många patienter väljer dessutom att kombinera sina IPL-behandlingar med andra professionella hudvårdsbehandlingar som exempelvis microneedling för ett ännu bättre resultat. 

Om du vill minska uppkomsten av t ex  pigmenteringar och rynkor är detta att rekommendera som en metod att arbeta förebyggande med din hud och ditt åldrande.

Vanliga frågor & svar

Alla våra behandlingar föregås av konsultation. Det rekommenderade valet av behandlingsform beror på din status och besvär. Därför inleder vi alltid med en läkarundersökning som kostar 1250 kr för att kunna erbjuda bästa möjliga behandling för just dig.

Vi som utför behandlingen

På Hudlälkargruppen har vi en lång och bred erfarenhet av både medicinska hudproblem och estetisk hudvård och därmed kan vi ge en högspecialiserad helhetssyn för varje enskild patient. Bakom våra behandlingar finns alltid erfarna specialister inom dermatologi eller kirurgi.

I vår grupp ingår sjuksköterskor, undersköterskor samt hudterapeuter samtliga med bred erfarenhet och kompetens inom olika områden.