Vad är Rosacea?

Rosacea är en kronisk, inflammatorisk hudåkomma som förekommer oftare hos kvinnor än hos män och är speciellt vanlig bland ljushyade. Det börjar vanligen i medelåldern eller senare och tenderar att flamma upp i omgångar. Det verkar finnas en genetiskt betingad tendens till rosacea. Den exakta orsaken till rosacea är inte känd.

Så många som 10 procent av den svenska befolkningen lider av rosaceabesvär. Det är oklart varför man drabbas av rosacea, men mekanismen är att blodkärlen i ansiktet blir överkänsliga mot olika yttre och inre faktorer. Cirkulationen ökar då och bidrar till inflammation. De symtom som uppstår vid rosacea är rodnad och viss ansiktssvullnad, ibland en brännande känsla i ansiktet, vidgade blodkärl och inflammerade knottror. Det är viktigt att skräddarsy behandlingen av rosacea så den passar just din hud och livsstil. Vi erbjuder medicinska och estetiska behandlingar för din rosacea. Många har besvär av ytliga ådernät på kinder och näsa vid rosacea, som kan behandlas med en kärllaserbehandling.

Utslag vid Rosacea

Rosaceautslag förväxlas ofta med akne och kallas ibland “vuxenakne”. Det är två olika tillstånd, som skiljer sig på många sätt. Rosaceautslagen kommer nästan uteslutande i ansiktet, till skillnad från akne som kan förekomma på andra delar av kroppen. Det vanligaste är symtom på kinderna, runt näsan, pannan och på hakan. Rosacea kan även drabba ögonen, som då blir inflammerade och röda och kallas då okulär-rosacea.

Akne däremot beror på ökad talgproduktion och tilltäppta porer och huden blir ofta fet, men rosacea ger ibland en mer torr och känslig hud. 

Symptom vid Rosacea

De symtom som uppstår vid rosacea är rodnad och svullnad samt ofta en brännande känsla ansiktet, vidgade blodkärl, inflammerade knottror och varblåsor.

Symtomen för rosacea kan yttra sig i form av tillfällig rodnad i ansiktet som ibland leder till en mer stadigvarande rodnad – ofta efter det att man druckit en het dryck eller alkohol, ätit kryddstark mat eller kommit in i ett mycket varmt rum. Denna tillfälliga rodnad kan i vissa fall utvecklas till en mer permanent rodnad i hyn. Den drabbar oftast näsan, pannan, kinderna, ögonlocken eller hakan. Rodnaden kan åtföljas av utslag eller kvisslor som påminner om akne, men man får inga vita eller svarta pormaskar som vid akne.

Ett annat symptom vid rosacea är att man kan utveckla synligt ådernät (telangiectasia) i ansiktet. Detta kallas ofta felaktigt “brustna ådernät” och är små tunna synliga röda ådror nära hudytan. Abnorm tillväxt och förtjockning av vävnaderna i huden på näsan är ett tillstånd som kallas Rosacea hinophymia. Detta gör näsan “uppsvälld” och ofta röd, och eftersom talgkörtlarna blir överaktiva blir näsan stor och huden fet. Just detta förekommer oftare hos män än hos kvinnor med rosacea.

Rosacea är en hudsjukdom som ger utslag, oftast i ansiktet. Man vet inte varför vissa drabbas men man kan lindra besvären, både med produkter, läkemedel samt laser. Stress, temperaturväxlingar, sol, vin, kaffe, alkohol, stark mat och vissa kryddor kan förvärra tillståndet.

Hur kan jag själv lindra besvären?

Det kan vara klokt att undvika sådant som du vet förvärrar dina besvär. 

Det är också viktigt att vårda och skydda huden, här är några tips på sådant du själv kan göra;

  • Tvätta ansiktet med vatten eller milda, oparfymerade rengöringsprodukter. Undvik stark tvål, peelingprodukter och ansiktsvatten som innehåller alkohol.
  • Använd endast oparfymerad, mjukgörande kräm som inte är fet i ansiktet. (Använd inte olja i ansiktet)
  • Använd produkter anpassade för känslig hy som t ex verkar lugnande och lindrar rodnaden. Din hudläkare eller hudterapeut kan hjälpa dig i valet av rätt hudvård.
  • Använd solskyddsprodukter som innehåller SPF 30 till 50 när du vistas i solen.
  • Använd inte kortisonkräm vilket kan förvärra besvären.

Behandling av rosacea

Det är viktigt att skräddarsy behandlingen av rosacea så den passar just din hud och livsstil. Vi på Hudläkargruppen erbjuder skräddarsydda behandlingar som kan vara en kombination av laserbehandlingar, ansiktsbehandlingar på kliniken och medicinsk hudvård för hemmabruk, och läkemedel när det behövs.

Boka en konsultation hos någon av våra erfarna experter och berätta vad du vill ha hjälp med så guidar vi dig till rätt behandlingsalternativ.

Receptbelagda läkemedel

Det finns olika receptbelagda läkemedel att behandla huden med. Det kan t ex vara läkemedel som innehåller det verksamma ämnet ivermektin eller  azelinsyra. Krämerna används tills besvären försvunnit och oftast även under en period efteråt. Efter några månader träffar du din hudläkare på nytt som då bedömer om du ska fortsätta behandlingen eller om du kan göra ett uppehåll. Behandlingstiden beror på vilket läkemedel du använder.

Ibland behöver rosacea behandlas med antibiotika

I vissa fall räcker det inte att behandla med ett läkemedel som smörjs på huden. Hudläkaren kan då skriva ut tabletter/kapslar med antibiotika som tas under några månader. Den sorts antibiotika som används kallas för tetracykliner. Du bör fortsätta att smörja med läkemedel på huden både under och efter antibiotikabehandlingen, din hudläkare kommer förklara för dig hur du ska gå tillväga.

Akneläkemedel används vid stora besvär

Om du har mycket stora besvär av rosacea kan du få prova läkemedel med det verksamma ämnet isotretionoin. Isotretionoin är ett läkemedel som kan användas vid svår akne. Din hudläkare avgör om detta är ett alternativ som passar just dig.

Behandling med laser

Ytliga blodkärl kan behandlas med laser eller IPL, vilket betyder Intensivt Pulserat Ljus. Behandlingen utförs hos oss på Hudläkargruppen, På vår sida för IPL-behandling kan du läsa mer.

Vanliga frågor & svar

En kärllaser/IPL-behandling mot rosacea kostar 2500 kr. För att erbjuda dig bästa möjliga behandling rekommenderar vi dock att du inleder din kontakt med oss genom en läkarundersökning som kostar 1250 kr. Efter den undersökningen kommer vi att rekommendera en behandlingsform som är anpassat efter din status och dina besvär.

Vi som utför behandlingen

På Hudlälkargruppen har vi en lång och bred erfarenhet av både medicinska hudproblem och estetisk hudvård och därmed kan vi ge en högspecialiserad helhetssyn för varje enskild patient. Bakom våra behandlingar finns alltid erfarna specialister inom dermatologi eller kirurgi.

I vår grupp ingår sjuksköterskor, undersköterskor samt hudterapeuter samtliga med bred erfarenhet och kompetens inom olika områden.