Leverfläckar och födelsemärken är vanligt

Leverfläckar eller födelsemärken finns hos de allra flesta men olika många hos olika personer. Arv o solexponering avgör hur många man får. De finns olika typer av födelsemärken pigment födelsemärken sk nevi är vanliga. Ofta känner man igen sina fläckar och om en leverfläck ändras, t ex tillväxer, blir oregelbunden eller ändrar färg ska man kontakta läkare för att få den bedömd.

Vad är leverfläckar och födelsemärken?

Leverfläckar/Födelsemärke är en mörk fläck på huden. Den innehåller extra mycket pigment, som är det färgämne som gör huden mörkare när den utsätts för sol. Födelsemärken kallas ibland leverfläckar och på medicinskt språk heter de nevus. De flesta är ofarliga men det är viktigt att hålla koll på om de förändras.

Det är vanligt med födelsemärken

Alla vuxna har leverfläckar/födelsemärken och de kan komma överallt på kroppen. De första börjar synas redan under de första levnadsåren, och sedan kommer fler och fler fram till ungefär 30-årsåldern. Kvinnor får ofta fler födelsemärken när de är gravida. Fläckarna kan ha många olika utseenden och skilja sig i storlek, form och färg.

Nästan alla födelsemärken är ofarliga, men enstaka kan utvecklas till cancer. Det är ovanligt att det händer hos barn och ungdomar under 18 år. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på om födelsemärken förändras och om du känner dig osäker ska du alltid söka konsultation.

Det finns också andra slags hudförändringar som inte kan utvecklas till cancer. Hit hör bland annat så kallade åldersvårtor eller medfödda märken som till exempel smultronmärken och storkbett.

När och var ska jag söka vård för födelsemärken och leverfläckar?

  • Om fläcken övergår till att bli ett sår
  • Om den växer eller ändrar form
  • Om den ändrar färg eller blir flammigt
  • Om den börjar klia eller blöda
  • Om du känner dig orolig
  • Om du misstänker att du har födelsemärken som behöver undersökas kan du kontakta oss för en kroppsscreening.

Behandling av födelsemärken och leverfläckar

Det finns olika sätt att ta bort ett födelsemärke eller en leverfläck beroende på deras placering och utseende. Födelsemärken bör i regel skäras bort, vilket är ett väldigt enkelt ingrepp som utförs i lokalbedövning. Oftast får man sy några stygn, vilka brukar få sitta kvar i upp till en eller två veckor. Ingreppet kan ge ett litet ärr som kan vara en aning rött i början, men som brukar blekna bort med tiden.

Vissa fläckar, så kallade solfläckar lentigo kan dock med fördel tas bort med laserbehandling eller Cryo.

Boka en konsultation hos våra hudläkare för bedömning av dina leverfläckar/födelsemärken.

Vanliga frågor & svar

Alla våra behandlingar föregås av konsultation. Det rekommenderade valet av behandlingsform beror på din status och besvär. Därför inleder vi alltid med en läkarundersökning som kostar 1250 kr för att kunna erbjuda bästa möjliga behandling för just dig.

Vi som utför behandlingen

På Hudlälkargruppen har vi en lång och bred erfarenhet av både medicinska hudproblem och estetisk hudvård och därmed kan vi ge en högspecialiserad helhetssyn för varje enskild patient. Bakom våra behandlingar finns alltid erfarna specialister inom dermatologi eller kirurgi.

I vår grupp ingår sjuksköterskor, undersköterskor samt hudterapeuter samtliga med bred erfarenhet och kompetens inom olika områden.