Solskadad hud

Tillbaka

Vad är solskadad hud

Solskador kan te sig som ökad rynkighet, ökat antal ytliga blodkärl och bruna fläckar (lentigo solaris). De kallas ibland åldersfläckar. De är vanliga och orsakas av solens ultravioletta strålning och uppträder framför allt på de delar av huden som har varit utsatta för sol, främst i ansiktet och på händernas ovansida, men även på halsen, axlarna och övre delen av ryggen.

Det finns ett flertal behandlingsalternativ och det är viktigt att en läkare som är specialist på hudförändringar får diagnostisera märket/förändringen innan man startar någon form av behandling. IPL, laser och/eller kemisk peeling är några av behandlingsalternativen.

Solfläckar och solskador

Solfläckar/solskador är ofarliga men missprydande bruna fläckar på huden med mer pigment. De kallas också lentigo solaris och ibland åldersfläckar. De är en vanlig form av hyperpigmentering och uppträder som små, platta fläckar i huden och är ofta ljusbruna till mellanbruna i färgen. Om fläckarna förändras på något sätt bör du kontakta en hudläkare.

Hyperpigmenteringen orsakas av solens ultravioletta strålning och orsakas oftast vid överdrivet och oförsiktigt solande. Hormonförändringar, till exempel i samband med graviditet, och vissa mediciner och p-piller kan även det ge hyperpigmentering. Även åldrande och arvsanlag spelar roll.

Solskadorna framkommer framför allt på de delar av huden som har varit utsatta för sol. Främst kommer de i ansiktet och på händernas ovansida, men även på halsen, axlarna och övre delen av ryggen. En ljus hud bildar enklare solskador.

Att förebygga lentigo solaris

Du kan minska risken för solskador genom att använda solskyddskräm med hög SPF när du solar eller vistas i solen. Om du använder solskydd blir fläckarna mindre tydliga. En daglig hudvårdsrutin som involverar produkter som kliniskt och dermatologiskt bevisat att de motverkar åldersfläckar kan vara en effektiv lösning. De kan även förlänga resultatet av en dermatologisk behandling, som t.ex. en kemisk peeling.

Behandling

Det finns ett flertal behandlingsalternativ och det är viktigt att någon läkare som är specialist på hudförändringar får diagnostisera märket/förändringen innan du startar någon form av behandling. Ett melanom kräver stor kirurgi med ordentliga marginaler, medan en seborrhoisk keratos s.k.”åldersvårta” bara går att skrapa bort i lokalbedövning.

Små och stora fräkneliknande pigmentfläckar på huden, ”åldersfläckar”, är oftast mest besvärande i ansiktet och på handryggar. Dessa går utmärkt att ta bort med en sorts ljusbehandling som kallas IPL-laser, intensivt pulserande ljus, eller laser eller kemisk peel.

IPL på solskador

Pigment absorberar ljus och omvandlas till värme i de cellerna som innehåller för mycket pigment. Denna behandling passar både för ansikte, hals, dekolletage och händer. IPL behandling erbjuder kliniskt bevisad behandling av solskadad hud, som omfattar både kärl och pigmenteringar.

Vid IPL-behandlingen riktar behandlaren välkontrollerade pulser av ljus i epidermis, det övre hudlagret. Ljuset absorberas av två av kroppens egna naturliga kemikalier – melanin i de bruna pigmenterade områdena och hemoglobin i de röda blodkropparna, som syns i t ex ytliga blodkärl. Båda dessa pigment omvandlar ljusenergin till värme. Denna värme används för att förstöra de delar av cellerna där melaninet är lagrat, och för att skada väggarna i blodkärl som försörjer blod till de områden där t ex. ytliga blodkärl syns. Det synliga ljuset som produceras av IPL-systemet kontrolleras noga för att producera rätt pulslängd och rätt mängd energi för att förstöra målet utan att skada omgivande vävnad.

Peeling på solskadad hud

Vid peelbehandlingen gör man huden mottaglig genom AHA-syror och använder pigmentreglerande ämnen som phyticsyra och kojicsyra för att både bleka ner pigmentfläckarna och för att stabilisera pigmentbildningen i pigmentcellerna så att man förebygger framtida pigmentfläckar.

Boka en konsultation hos våra hudläkare för att veta mer om våra behandlingar.

Prislista

Alla behandlingar föregås av konsultation.

Behandling Behandlingsform Pris
Solskadad hud konsultation Läkarundersökning 1 250 kr
Solskadad hud Solskadad hud kan ha flera olika kliniska tillstånd. Det kan visa sig som pigmenteringar, fina rynkor och linjer. Hudläkargruppen behandlar samtliga solskador med olika behandlingsformer som CoolPeel, IPL, kemisk peeling, frysning eller PDT-behandling. Val av behandlingsform beror på patientens status och besvär.

 

Andra behandlingar


Registrera dig till vårt nyhetsbrev

Vårt digitala nyhetsbrev ger dig nyheter och annan aktuell information om vad som händer hos Hudläkargruppen 

  • - Ta del av fina erbjudanden på behandlingar och produkter
  • - Bli inbjuden till våra events vid kliniken
  • - Få de senaste nyheterna inom hudvård